14 dagar från Skellefteå

Skrivet 2011-09-16 Klockan 21:31:44

Idag är det precis två veckor sedan jag lämnade Skellefteå (eller det var det när jag började skriva det här inlägget i alla fall). 14 dagar kanske inte är så lång tid, men jag tycker att det känns som att jag har varit här bra mycket längre än så. Det är så mycket som har hunnit hända på den tiden. Första veckan har jag väl lyckats beskriva ganska bra i förra inlägget (ber om ursäkt för att det blev ett sådant monsterinlägg. Jag hade inte tänkt skriva så långt, men när jag väl hade börjat skriva fanns det så mycket jag ville berätta) men jag ska i alla fall tillägga en sak. Förra onsdagen åkte jag in till Paris med Corinne (mamman) för att skriva in mig på Institut Parisien, skolan där jag ska läsa franska. Först fick jag göra ett skriftligt prov för att se på vilken nivå mina franskakunskaper låg och därefter lite muntliga övningar med en av lärarna (?) där. De rättade mitt prov på en gång för att jag skulle veta vilken grupp jag skulle hamna i och vilka böcker jag skulle köpa. Tisdag den 27 september, det vill säga om drygt en vecka, börjar kursen. Jag kommer att läsa franska på tisdagar och fredagar, 2 timmar per dag. På torsdagar kommer jag att läsa 2 timmar av något som kallas "civilisation". Jag är inte helt säker på vad det är, men så vitt jag förstår är det den franska kulturen vi ska studera då.
Min andra vecka har varit lite lugnare, nu vet jag i förväg ungefär vad som kommer att hända på dagarna och vad jag förväntas göra. Jag har börjat stryka familjens kläder nu också, för att tjäna mig en extra slant. Deras strykjärn är typ Strykjärn deluxe! Har aldrig sett något liknande tidigare, vårat strykjärn där hemma skulle få komplex om det såg det här... Okej, det var kanske inte så jättespeciellt när man väl kollade närmare på det, men vid första anblicken. Strykjärnet står som i en ställning eller docka, där man tar loss en "låda" för att fylla på vatten. Ja, det är lite svårt att förklara. Jag kan lägga upp en bild någon dag istället. 

Det går bättre och bättre med franskan. I början var det så ovant att höra franska, och jag var tvungen att tänka länge och väl för att försöka säga det jag tänkte och översätta vad barnen sa till mig. Jag kan inte påstå att jag tänker på franska redan, men det går snabbare och snabbare att säga det jag vill och förstå vad andra säger till mig. Jag har också lärt mig många använda bara fraser, t.ex.; "Sluta!", "Vänta!", "Sätt dig ner!" och "Nu kan vi cykla över vägen". Det går också lättare att förklara på olika sätt när jag inte vet vad något heter på franska. Jag pratade med 11-åriga flickan igår, vi pratade om skillnaden mellan skolor i Frankrike och Sverige. Det var väldigt intressant att jämföra, det fanns så många olikheter. Hon blev väldigt förvånad när jag berättade att vi gick i skola på onsdagar. "Men inte på eftermiddagrna, väl?" frågade hon. Jag frågade varför de inte går i skola på onsdagar ("lågstadiet" är helt lediga och "högstadiet" går bara förmiddag), och då sa hon att det bara var så.
Det kändes i alla fall jättebra att ha ett riktigt samtal på franska, som inte bara handlade om vems tur det var i monopol eller varför de måste duscha.
Igår afton gjorde jag och 11-åriga flickan en äppelsmulpaj med hemmagjord(!) vaniljsås. Det blev jättegott! (De är verkligen inte vana vid deciliter-, matsked- och teskedsmått här i Frankrike. När jag sa att vi skulle ha 1 dl socker, sa hon "det går inte. Det finns inte en dl socker, det är inte flytande". Vilken tur att jag hade tagi med en uppsättning mått till dem. Jag vet inte hur jag skulle klara av att göra någonting i köket annars...)
Vi skulle egentligen göra chokladbollar, men jag blev less på mitt icke-smör som aldrig blev rumsvarmt så jag skulle bara tvärvärma det några sekunder i micron. Det blev såklart några sekunder förlänge och så stod jag där med hundra gram smält smör och svor inombords. Så då fick det bli äppelsmulpaj med kokos istället. Hade köpt kokos i fredags och resten (äpplen, citron, mjöl mm) hade de redan hemma.
Historien bakom icke-smöret var förrsten att jag gick till affären för att köpa smör och efter mycktet spring mellan hyllorna gick jag ut ur affären i tron att jag hade köpt smör. När jag kom hem och läste på innehållsförteckningen insåg jag dock att det inte innehöll något smör alls... Till slut lyckades jag i alla fall lista ut att det var margarin jag hade köpt. Det gick bra att använda det, även om det hade en annan konsisten och var vitare än margarinet jag är van vid. Plus att det smakade... ingenting. Jag smakade en liten bit för att se vad det var, innan jag visste att det var margarin, och det smakade verkligen ingenting. Mysko.
Idag blev det ytterligare en lite tur till Casino, mataffären här i Maisons-Laffitte. Vet ni vad jag hittade där? Bakpulver!! I pyttesmå 5x11-gramsförpackningar, men ändå! Har köpt hem en förpackning och ska prova baka med den och se hur det går, jag har tänkt göra en tigerkaka någon dag nästa vecka. På min lilla tur i centrum gick jag även förbi ett boulangeri (ungefär som ett bageri där fransmännen köper sina baguetter) och köpte jäst. På måndag ska jag nämligen baka morotsbröd! Jag har fått av en annan au pair ett recept som verkar gott och enkelt, jag hoppas att det blir bra. 

Corinne fyller år på söndag, så jag ska köpa några praliner till henne imorgon. Jag såg något de kallade "höstpraliner" i ett skyltfönster idag. Tyvärr var det lunchstängt (varför har så många ställen lunchstängt så länge? Typ 2 timmar, mellan 13 och 15) så jag ska gå tillbaka dit imorgon.
Nu håller det här på att bli ett jättelångt inlägg igen, det är bäst att jag slutar skriva nu. Jag kanske skulle försöka uppdatera lite oftare och skriva lite kortare varje gång? Ja ja, vi får se hur det blir med det.
Nu är det i alla fall dags för mig att sova.
Bonne nuit tout le monde!


Kommentarer
Postat av: Nett/Anette

Skrivet 2011-09-17 Klockan 15:21:44
Både jag och mamma skratta.

Du verkar ha det jätte trevligt hos dom. har du hittat nånting svenskt nån stans. svenska köttbullar? knäckebrö?

jag tycker det är jätte roligt då du skriver i bloggen :D

Puss på dig!!!

URL: http://nettnettan.blogg.se/

Postat av: sofie

Skrivet 2011-09-18 Klockan 21:24:46
hihih åhh är så kul att läsa om hur det går för dig! :D saknar du sverige nått?:)

URL: http://brunettans.blogg.se/

Postat av: Lina

Skrivet 2011-09-19 Klockan 21:55:14
Anette: Jag trivs bättre och bättre hos familjen. De är verkligen jättesnälla, även om barnen busar nog mycket ibland. Jag har hittat svenskt knäckebröd i affären (men har inte köpt något än) och jag har ätit både pepparkakor och köttbullar. I kylen har jag hittat lingonsylt från Ikea, så min frukost består numera av gröt och lingonsylt, mums!

Postat av: Lina

Skrivet 2011-09-19 Klockan 22:08:19
Sofie: Ja jag saknar Sverige, men än jag trodde att jag skulle göra. Framför allt saknar jag vanlig mat och att äta på vanliga tider... Men jag har ju bara bott här i 2 veckor, snart har jag kommit in i livet här och tycker att vitt bröd med nutella visst är ett bra mellanmål :P

Postat av: Mamma

Skrivet 2011-09-20 Klockan 10:05:08
Jätteroligt att läsa dina inlägg. Margarin? Jag tror att det kan ha varit någon form av rent fett du köpt, typ kokosfett som vi använder till ischoklad. När vi var i Paris och skulle köpa smör till våra mackor fick damen som hjälpte oss, leta länge innan hon hittade något som passade.



kram

Postat av: Mamma

Skrivet 2011-09-20 Klockan 10:07:10
Jätteroligt att läsa dina inlägg. Margarin? Jag tror att det kan ha varit någon form av rent fett du köpt, typ kokosfett som vi använder till ischoklad. När vi var i Paris och skulle köpa smör till våra mackor fick damen som hjälpte oss, leta länge innan hon hittade något som passade.



kram


Kommentera inlägget här:

Ditt Namn:
Kom ihåg mig?

Din M@il: (visas ej)

Blogg eller Hemsida:

Din Kommentar:

Trackback
RSS 2.0